Lacul Sf. Ana ~ Saint Ana Lake ~


Lacul Sfanta Ana este localizat in masivul Ciomatu, in apropiere de Baile Tusnad, judetul Harghita.

Vârsta lacului Sfânta Ana nu a fost înca determinata cu exactitate, diversi cercetatori estimând ca ultima eruptie a avut loc cu 32.000 de ani în urma , cu 10.500 de ani în urma sau chiar 9.800 de ani în urma .Studiile palinologice, având ca obiect studiul polenului ?i al sporilor, au ajuns la concluzia ca istoria lacului Sfânta Ana a început în urma cu circa 9.800 – 8.800 ani, cu stadiul de turbarie si lac putin adânc.

Lacul Sfânta Ana este un lac vulcanic, fiind singurul astfel de lac de pe întreg teritoriul României. Este situat în masivul Ciomatu, de pe stânga Oltului, în apropiere de Tusnad.

Se afla la o altitudine de 946 m. De forma aproape circulara, similar cu o paleta de pictor, are o lungime de 620 m si o latime maxima de 460 m, o suprafata de 19,50 ha . Lacul îsi completeaza apele numai din precipitatii, neavând izvoare. Puritatea apei se apropie de aceea a apei distilate, cu numai 0,0029 ml minerale. În apa nu exista oxigen, motiv pentru care în aceasta nu traieste nici o vietate. Capacitatea trofica redusa a apei lacului se datoreaza si emanatiilor mofetice prin fundul lacului si prin peretii craterului.Conform masuratorilor efectuate în anul 2005, adâncimea maxima de a lacului este de 6,4 m. Conform acelorasi masuratori, grosimea maxima a sedimentelor este de circa 4 m. Lacul Sf. Ana este alimentat exclusiv din precipitatii, gradul de mineralizare al apei fiind din acest motiv extrem de scazut. Iarna, lacul este acoperit cu un strat de gheata de pâna la 1 m.

*****
Saint Ana Lake is located in Mountain Ciomatu, near Tusnad, Harghita County. Age Lake St. Ann has not yet been precisely determined, various researchers estimating that the last eruption occurred 32,000 years ago, with 10 500 years ago or 9800 years ago.Palynology studies, concerning the study of pollen and spores, concluded that the history of Lake Saint Ann ago began about 9800-8800 years, the stage of rabies and shallow lake.

There followed a period of continuous accumulation of rainwater and increase the water level up to a maximum of 12 meters, 2700-700 years ago, when Lake St. Ana oligotrophic had a strong character.

This slideshow requires JavaScript.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s