Lacul Izvorul Muntelui ~ The Mountain Spring Lake ~


Lacul Izvorul Muntelui (cunoscut şi sub denumirea de Lacul Bicaz) este un lac de acumulare aflat pe râul Bistriţa la câţiva kilometri în amonte faţă de oraşul Bicaz. Apa acumulată în lac este folosită pentru producerea de energie electrică în centrala hidroelectrică „Bicaz-Stejaru”.

I se mai spune, prin partile locului, Marea Neagra din Neamt. O întindere nesfârsita, un lac imens, strajuit din toate partile de munti. Este lacul Izvorul Muntelui, pentru cei mai multi dintre noi, Bicaz, cel mai mare creat de mâna omului în România.

Destinatie perfecta de vacanta, mai ales pentru împatimitii sporturilor nautice, Lacul Bicaz este singurul loc din Moldova unde se pot practica astfel de sporturi, de la ski la scufundari.

In partea de nord a lacului este cel mai frumos loc de unde poti admira Ceahlaul, în toata splendoarea lui. În aceasta zona reducem însa din viteza, ca sa nu deranjam pescarii. Ca are balta peste, vorba aia. Mrean, lostrita, pastrav curcubeu, platica… undita s-o ai la tine

*****

The Mountain Spring Lake also known as Lake Bicaz is the largest[1] artificial lake on the interior waters of Romania; it was created after the completion of a dam built on the Bistriţa River. The dam is located a few kilometers north of the town of Bicaz.

The lake is a popular tourist destination in the region, especially in summertime, when visitors can take the ferryboat from the Bicaz port for a short trip on the lake, enjoying the magnificent view of Mountain Ceahlău on the west shore.

In the 1960s and 1970s there was regular ferry service between the Bicaz port and the villages on the lake shore.

At Potoci, a few kilometers north of the town of Bicaz, there is a biological research facility, equipped with a small submersible used for underwater explorations. The facility was visited by the marine biologist Jacques-Yves Cousteau in 1984.

This slideshow requires JavaScript.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s