Castelul Bánffy de la Bontida ~ Bánffy Castle ~


Castelul Bánffy de la Bontida este un ansamblu arhitectonic construit de familia Bánffy în comuna Bontida, judetul Cluj. Nucleul complexului de edificii este renascentist, extinderile ulterioare au fost facute în secolul al XVIII-lea în stil baroc, iar în secolul al XIX-lea în stil romantic (inclusiv galeria neogotica de la 1890). Ansamblul se afla în prezent în proces de restaurare.

Domeniul de la Bontida a fost donat familiei Bánffy de catre regele Sigismund de Luxemburg în anul 1387. Se banuieste ca pe acest loc a existat o resedinta nobiliara înca din secolul al XIV-lea, iar constructia la castel a început în 1437, când baronul Bánffy a primit din partea regelui Albert permisiunea de a-si ridica o cetate, si a fost finalizata în 1543. Prima atestare documentare a castelului dateaza însa din secolul XVII, când, potrivit unui raport militar (1680), exista un sistem de fortificatii care înconjura conacul. Stilurile cele mai vizibile în structura ansamblului sunt cel renascentist si cel baroc.

În anul 1944 trupele germane i-au evacuat pe proprietari, pentru a folosi castelul ca spital militar. Imobilul a fost serios afectat la sfârsitul celui de-al doilea razboi mondial, când trupele germane aflate în retragere, au atacat, jefuit si incendiat întreg ansamblul. A fost distrus întreg mobilierul, pinacoteca, bine-cunoscuta galerie de portrete si biblioteca. Baronul Nicolae (Miklós) Bánffy, proprietarul castelului la acel moment si ultimul proprietar al castelului, initiase o negociere a Ungariei cu România pentru ca ambele state sa schimbe tabara si sa întoarca armele împotriva Germaniei, devastarea castelului se presupune a fi o actiune de vendeta a guvernului german la adresa baronului. O parte din statuile parcul baroc de odinioara sunt pastrate la Muzeul de Istorie din Cluj-Napoca.

*****

Bánffy Castle is an architectonic Baroque monument situated in Bontida, a village in the vicinity of Cluj-Napoca, Romania. It was owned by the Bánffy family (of which Miklós Bánffy was a member). The owner is Katalin Banffy, who has 2 daughters, Nicolette and Elisabeth.

The castle was desecrated during World War II by German troops and neglected by the communist regime in Romania; it is currently being restored by the Transylvania Trust, with funds from the European Union, Romanian Ministry of Culture, Getty Grant Programme, World Monuments Fund, NKA (Hungary), etc. The Castle of Bonchida is now being restored as a cultural center. An apartment is being prepared for the use of the Count’s family. The Built Heritage Conservation Training Centre, opened on the 26th of August 2005, received the main prize for education and awareness raising by the European Union/Europa Nostra in 2008.

This slideshow requires JavaScript.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s