Gradina Botanica din Cluj Napoca ~ The Botanical Garden in Cluj Napoca city ~


Un loc pe care nu ar trebui sa-l rateze nici un vizitator al Clujului si pe care localnicii il cunosc si-l apreciaza este Gradina Botanica “Alexandru Borza”, oaza de liniste, dar si baza de cercetare pentru studentii de la Biologie.
Aici natura este atotstapanitoare pe 14 hectare de teren ondulat si accidentat, care permite cultivarea unei mari varietati de plante. Aceasta veritabila gradina a orasului a fost fondata in anul 1920, de catre profesorul Alexandru Borza, caruia i-a fost ridicata o statuie pe partaea stanga a aleii de acces. Institutia se afla sub patronajul Universitatii “Babes-Bolyai” si este membru fondator al Asociatiei Gradinilor Botanice din Romania.

Gradina Botanica include un Muzeu Botanic, unde sunt expuse plante sau fragmente de plante conservate, un ierbar, cel mai mare din tara, avand 650.000 de coli cu plante din Romania si din restul lumii, o importanta baza de cercetare pentru botanisti. De asemenea, aici pot fi admirate si studiate plante din toata lumea, in cele 3 sere. Astfel, sera palmierilor cuprinde 80 de specii de palmieri, decorativi sau cu importanta industriala (palmierul de ulei, cocotierul) si provenind din cele mai variate zone: Asia, Australia, Japonia, Insulele Canare.
Cei care viziteaza Sera acvatica pot admira lotusul de pe Amazon (Victoria Amazonica), care ocupa mare parte din bazinul central, ale carui frunze pot ajunge pana la 1,5 m in diametru, iar florile, ce se formeaza de primavara pana toamna, dureaza doar 24 de ore, schimbandu-si culoarea de la alb spre roz. Frunzele lui pot sustine greutatea unui copil.

Sera plantelor australiene si mediteraneene contine specii de ficus, Araucaria, Casuarina si feriga australiana arborescenta Alsophila Australis.
Un loc cu un farmec aparte este Gradina Japoneza, unde se gasesc, pe langa specii din flora acestei tari, si elemente de arhitectura specifice. Gradina Romana se afla in dreapta, fiind dominata de statuia Zeitei Ceres, in jurul careia se gasesc piese arheologice datand din vremea cand Clujul era municipiu roman, dar si plante care odinioara decorau gradini romane.
Relieful variat permite aranjamente deosebite de arhitectura peisagista, grupand plante din Muntii Himalaya, Caucaz, din zona Balcanilor si a Mediteranei. Sunt cultivate nu numai plante cu o importanta economica (melifere, medicinale, textile sau industriale), dar se incearca si protejarea si inmultirea unor plante rare, amenintate cu disparitia.

Gradina Botanica a dezvoltat relatii de colaborare cu 450 de institutii similare din 80 de tari ale lumii. Este modul prin care se achizitioneaza plante noi, pe viitor dorindu-se aducerea unor specii precum arborele de cauciuc, cactusi palmieri si orhidee.

Ca o curiozitate, in Gradina Botanica locuieste o… familie. Tot aici vin, in multe ocazii, clujenii sa se fotografieze cu ocazia unor evenimente, precum nunti sau la terminarea scolii. Cea mai buna perioada pentru a vizita gradina este primavera spre vara, cand lalelele de pe aleea de la intrare si florile cactusilor din sere incanta simturile celor care trec pragul Gradinii Botanice.

************************

The “Alexandru Borza” Botanical Garden in Cluj is a very appreciated place of recreation and a valuable research resource for students and researchers, having connections with 450 similar institutions in 80 countries.
Occupying 14 hectares of abrupt and hilly land in the south of the city, it is the largest green area of Cluj-Napoca, displaying a large variety of flora specific to every season.
Founded in 1920, by professor Alexandru Borza, the Garden belongs at present to the “Babes-Bolyai” University. The Garden hosts the Botanical Institute, the Botanical Museum, a Herbarium, with over 650.000 exhibits, 3 hothouses, a Roman and a Japanese Garden.
The three hothouses may be visited between 10 am to 5 pm (in winter). One of the main attractions is the Amazonian Lotus in the aquatic plants hothouse – a lotus with gigantic leaves that may reach 1,5 m in diameter and beautiful white flowers lasting for only 24 hours, turning pink as they die. The palm trees hothouse hosts 80 species of palm trees, while the other hothouses have Australian and Mediterranean plants.

The variegated relief is favorable to arrangements of plants from different parts of the world, as the Himalayas, the Caucasus and the Balkans, as well as from Romania, grouped in regions. Many plants were integrated in a beautiful Japanese Garden. Opposite the alley, there is a Roman Garden dominated by the statue of goddess Ceres, with plants and elements of Roman archaeology discovered in the town aiming to restore its original look.
There is a tradition for the newly wedded couples to make photos in the Garden, as well as for groups on different occasions, which is not approved by the leadership of the institution.
In a town where the green areas tend to become more and more scarce, the Garden is an oasis of quietness, relaxation and an interesting place to explore.

Source : http://www.clujonline.com

This slideshow requires JavaScript.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s