Fundu Moldovei – Suceava ~ Fundul Molovei – Suceava County


Fundu Moldovei este o localitate în judetul Suceava, Bucovina, România.

Fundu Moldovei este o comuna reprezentativa pentru zona de munte a Bucovinei, ca vatra etnofolclorica deosebit de interesanta, consemnata ca atare înca de la începutul secolului, când a fost aleasa, la îndemnul istoricului Ion Nistor, ca una din cele patru puncte de reper pentru cercetarile sociologice întreprinse de Dimitrie Gusti – primele de gen din România.

Fundu Moldovei este o regiune conservatoare, locuita de munteni, creatori si pastratori ai unor forme proprii de viata materiala si spirituala; comuna atrage prin elemente de arhitectura traditionala si de civilizatie a lemnului, prin viata pastoreasca si prin celelalte ocupatii, prin mestesuguri, costum popular, obiceiuri, ceremeonialuri, prin diversitatea coregrafica a jocurilor populare, repertoriul muzical, viata culturala în general.

Fundu Moldovei este locul unde activeaza ansamblul artistic “Arcanul”, una din cele mai reprezentative formatii artistice din Bucovina, atât ca “performante” – premii la festivaluri din Olanda, Irak, Polonia, Bulgaria, Germania, Ungaria, cât si ca origini – înaintasii celor de astazi au dansat si s-au bucurat de succes în 1908 la Viena si în 1937, la Londra.

Fundu Moldovei este gazda Festivalului “Buna Vestire”, festival de cântece si poezii religioase ce se desfasoara sub patronajul Arhiepiscopiei Sucevei si Radautilor si care are ca scop valorificarea traditiilor ortodoxe si etalarea unor forme de arta populara.

Fundu Moldovei este locul unde se mai pot întâlni obiceiuri si traditii, asa cum în unele parti le mai povestesc doar batrânii: la momentele importante din viata omului – nastere, nunta, înmormântare – si la diferite date din calendar, în special la cele doua mari sarbatori: Pastele – impistritul oualor, binecuvântarea bucatelor de la Slujba de Înviere – si cele de iarna, respectiv de Craciun si de Anul Nou – colinda; clopotelul; buhaiul; jocurile cu masti; capra si cerbul; ursul; mosul si baba; mirele si mireasa; semanatul; teatrul popular; steaua, multe din acestea, datorita acuratetii filonului de folclor autentic, înregistrate si aflate de ani buni în arhivele unor televiziuni din tara si strainatate.

***************

Fundu Moldovei is located in Suceava County, Romania. It is composed of ten villages: Botus, Botusel, Branistea, Colacu, Delnita, Delut, Fundu Moldovei, Obcina Ursului, Plai and Smida Ungurenilor.

Source : http://ro.wikipedia.org/wiki/Fundu_Moldovei,_Suceava

This slideshow requires JavaScript.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s