Parcul National Calimani granita intre Ardeal, Bucovina si Moldova ~ National Park Calimani


Scurta descriere a Parcului National Calimani

Masivul Calimani, edificiu vulcanic cu o suprafata de aproximativ 2000 km2, revarsat pe aproape 60 km de la vest la est, constituie o uriasa bariera andezitica situata intre Moldova si Transilvania, de unde drumurile duc spre crestele inalte ale “furnalului” adormit de veacuri.
Munti de natura vulcanica, Calimanii reprezinta cel mai mare crater vulcanic (stins in prezent), cu un diametru de circa 10 km. Pana la atingerea inaltimilor de peste 2000 de metri (Vf. Pietrosu, Vf. Retitis, Vf. Calimani Izvor) vom intalni vegetatie bogata, reprezentata in principal de zambru, jneapan, molid si bujor de munte.

Legende si traditii

Haiducii
Un subiect incitant legat de Muntii Calimani este prezenta pe aceste meleaguri in vechime a haiducilor, unii celebrii ca Pintea sau altii mai putin cunoscuti ca Pohontu, Plesca, Miu si nu in ultimul rand Haralambie Niculita. Povestea lor impleteste momente de barbatie, sete de dreptate cu viata grea si dura in inima muntilor. Au ramas in urma legende cu comori ascunse in pesteri pazite de stime. Palma lui Pintea este incrustata in stanca la Apa Rece. Tot in apropiere se gaseste si Izvorul lui Pintea.

Nedeea din Calimani

Complexul statuar 12 Apostoli precum si varful Lucaciu aflat in imediata apropiere pastreaza marturia unor evenimente de factura magico-mitica descinse din cultura dacilor de odinioara si modelate in decursul timpului in forme ale credintei ortodoxe romanesti.

Urcarile pe munte si manifestarile ceremoniale organizate in timpul solstitiului de vara, cunoscute in limbajul local “Mosii de la Calimani” sau “Mosii de Sanpetru” au originea in stravechiul cult dacic al soarelui, bradului si focului avand ca element central cultul mosilor si stramosilor. Transsimbolizarea sarbatorii solstitiale de traditie dacica pe planul religiei de rit crestin-ortodox a dat nastere la sarbatoarea celor 12 Apostoli, sarbatoare care in timp a avut un puternic caracter patriotic devenind astfel Nedeea din Calimani.

Cu ocazia sarbatorii celor 12 Apostoli din data de 29 iunie multime de locuitori din zonele invecinate Calimanului porneau pe poteci consacrate spre Vf. Lucaciu la marea intalnire.

Focul sacru care spre seara despartea multimea de divinitate purifica ofrandele aduse sufletelor celor trecuti in nefiinta. Povestile se infiripau, cantecul si jocul insoteau romanii despartiti de culmile Calimanului uniti insa prin credinta , limba si neam.

Contextul istoric si geografic a facut ca populatia din jurul Calimanului sa evolueze diferit fiind separata la un moment dat de granita a trei provincii : Ardealul, Bucovina si Moldova. In asemenea imprejurari sarbatorile de la 12 Apostoli si Lucaciu luau infatisarea unor adevarate momente de lupta pentru unitate nationala. Se pare ca ultima nedee a avut loc in conditiile unor insuportabile restrictii din partea autoritatilor ocupante in anul 1914.

Atractii turistice

Rezervatia naturala 12 Apostoli
Peisaj de poveste strajuit de forme ciudate precum Moaul, Mareaalul, Godzila, Guaterul, Ramses, Dragonii, daltuite cu truda ai migala de natura…. sau poate un stravechi sanctuar de cult menit sa adune sufletele celor vii a mosilor ai stramosilor nostri la Ospatul nemuririi.

Cascada Tihu
Aflata la aproximativ 500 m de la confluenta cu paraul Tihu in amonte pe piraul Umed, cascada cu o cadere de aproximativ 8 m reprezinta un punct de atractie deosebit.

Rezervatia Iezerul Calimanului
S-a constituit in vederea protejarii peisajului din jurul lacului cu acelasi nume.Nu uita acest lucru . Merita sa-i rasplatim si pe urmasii nostri.

Negoiul Unguresc – Pietrosul

O creasta cu relief alpin total deosebita in comparatie cu restul lantului vulcanic, reprezinta partea cea mai inalta si spectaculoasa a Calimanului(Vf. Pietrosul 2100 m, Negoiu Unguresc 2081 m).

sursa: http://www.calimani.ro/

*******************

Calimani Mountains cover an area of about 2000 sq. km. laying from north to east on 60 km. It is an immense andhesytic barrier between the two former provinces, Moldavia and Transylvania.
Mountain with volcanic origins, Calimani is the biggest crater (without activity) in Europe, measuring about 10 km in diameter. The highest peak is Pietrosul Calimani (2103 m), but there are also other formations more than 2000 m height, like Retitis, Calimani Izvor, Calimani Cerbuc.
Forests are the main habitats, consisting of Norway spruce, beech, and Arrola pine, while upper lands are covered with scrubs like dwarf pine, alpine rose, alpine blueberry and hackleberry.

Jnepenis cu Pinus cembra Scientific Reservation lays on 384,2 ha. It shelters a natural mixed forest with spruce and Arrola pine, with high scientific and ecological value.

12 Apostles Natural Reservation hosts interesting and mysterious rock formations, “sculptured” by weather during time.

Iezerul Calimani Natural Reservation preserves the natural elements of vegetation and a beautiful lake bordered with dwarf pine and alpine rose, called Iezerul Calimani.

The unusual landscape of a sulphur quarry surprises the visitor who hikes the Calimani?s rim. The nude ground is so different compared with the Scientific Reservation situated in the immediate neighborhood.

Advertisements

3 comments on “Parcul National Calimani granita intre Ardeal, Bucovina si Moldova ~ National Park Calimani

  1. Pingback: TRAVEL: Parcul Național Călimani | Romanian Itineraries

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s