POIANA BRASOV – oaza de lux la inaltime ~ POIANA BRASOV – high luxury resort |www.welcome2romania.wordpress.com



Poiana Brasov este cea mai renumita statiune pentru sporturile de iarna din Romania si totodata un important centru turistic international. Ea dispune de 12 partii de schi, cu grade diferite de dificultate, terenuri de sport, un lac, discoteci, baruri si restaurante. Cazarea este asigurata in buna parte in hoteluri de lux, pensiuni, in vile sau cabane.

Aerul pur existent aici, puternic ozonat, lipsit de praf si particule care provoaca alergii, presiunea atmosferica relativ scazuta, si ionizarea intensa, sunt factorii naturali care recomanda statiunea pentru tratamentul nevrozei astenice, pentru stari de epuizare si surmenaj fizic si intelectual, pentru anemii secundare si boli endocrine, pentru boli ale aparatului respirator.

Istoria pe scurt: Infintata in 1895, Poiana Brasov deservea ca loc turistic pentru Brasov. Prima cabana a fost construita in 1904. In 1906 Poiana Brasov a fost recunoscuta ca statiune de iarna si trei ani mai tarziu se desfasurau primele competitii de iarna. In 1951 au tinut loc jocurile internationale de iarna a studentilor. In zilele noastre Poiana Brasov seamana mai mult cu un mic orasel avind hoteluri luxurioase si restaurante bune.

Geografie: Statiunea se afla la poalele Postavarului la o altitudine de 1030 m, iar cel mai inalt varf de munte la altitudinea de 1799 m, ceea ce inseamna o diferenta de altitudine de aproape 800 m.

Clima: Temperatura medie este vara de 20 grade C si iarna de -3 grade C. Zapada exista incepand cu jumatatea lunii decembrie si pana la sfarsitul lui martie; grosimea stratului de zapada este in medie de 50-60 cm. Primii fulgi de zapada cad cam spre sfarsitul lui septembrie iar ultimii cam spre sfarsitul lui aprilie. Patura de zapada poate fi garantata incepand cu mijlocul lui decembrie si pana la sfarsitul lui martie. Stratul de zapada are o grosime de aproximativ ~50 cm in Poiana si de aprox. ~100 cm pe munte.

Statiunea este avantajoasa si prin situarea ei în prejma municipiului Brasov, renumit pentru monumentele sale arhitectonice vechi si pentru constructiile si dotarile turistice de un înalt nivel. De fapt, Poiana Brasov este încadrata într-o constelatie de statiuni si cabane turistice situate de-a lungul vailor Prahovei si Timisului si în Muntii Bucegi, Gârbovei, Piatra Mare si Piatra Craiului. Spre acesti munti se pot efectua excursii variate care permit vizitarea a numeroase obiective turistice.

Asemanatoare în privinta conditiilor naturale cu alte statiuni turistice montane ca Chamonix, Zakopane sau Cortina D’Ampezzo, statiunea Poiana Brasov si-a câstigat un binemeritat renume prin integrarea armonioasa în peisaj a dotarilor turistice, prin posibilitatile largi de practicarea sporturilor de iarna si prin conditiile bune de odihna si recreere în orice perioada a anului.

Privita de la înaltime, statiunea Poiana Brasov pare o mica oaza în împaratia muntilor, îmbracati în haina verde a padurilor de molid si fag, în care vilele si hotelurile cu arhitectura pe cât de variata pe atât de moderna imprima un plus de pitoresc.

Stratul de zapada se mentine timp de 4-5 luni pe an, astfel ca sporturile de iarna pot fi practicate atât de începatori cât si de sportivii de performanta din noiembrie pâna în martie.

Poiana Brasov detine cea mai densa si mai moderna dotare turistica montana din tara noastra. Aici întalnim hoteluri de doua, trei si patru stele, dotate cu piscina, sali de spectacole si conferinte, un centru de echitatie, baze sportive sau stâna turistica. Dispune de trei piste de coborâre si de slalom urias, de pe o pista de slalom special, de doua trambuline si de un lac artificial pentru sporturi de vara. Statiunea este dotata cu doua linii de telecabina si una de telegondola care asigura accesul turistilor spre culmile Postavarului, la care se adauga, sezonier, mai multe linii de teleski.

Poiana Brasov este însa locul ideal si pentru petrecerea lunilor de vara. Clima de munte (cu aer bogat în ozon); lacul artificial (ce ofera numeroase posibilitati de agrement); potecile marcate (ce conduc pe amatorii de drumetii la diverse cabane, oferind peisaje uimitoare); unitatile de cazare confortabile etc justifica pe deplin renumele international acestei statiuni.

Statiunea este recomandata pentru odihna activa (sport si agrement), având efecte terapeutice asupra sistemului nervos central cu influente pozitive asupra tuturor functiilor vitale.

**************************************************************
Poiana Brasov is the most popular Romanian ski resort and an important tourist centre preferred by many tourists not only from Romania, but also from Italy, France, Germany, Switzerland and other European states.

It is located at about 1,312 yards (1,200 m) above sea level near the city of Brasov in Romania and it is easily accessible by road. There are regular buses operated by Brasov Transit (RAT Brasov) which play the 12 km route between Brasov and Poiana Brasov. The resort also runs minibuses to take visitors from hotels to the base of the ski runs from where they can hike or take a cable car to Cristianu Mare or Postavaru summits. Poiana Brasov is surrounded by four mountains: the already mentioned Postavaru (1,799 m), Piatra Craiului (2,238 m), Bucegi (2,505 m) and Piatra Mare (1,848 m).

Poiana Brasov has a temperate-continental climate. The average temperature in summer is 20 °C and in winter -4 °C. There is a snow cover of about 50-60 cm which lasts from mid-November until mid-March, for about 120 days a year. However one can expect snowfalls since the end of September.

Poiana Brasov is host to a number of hotels and restaurants, the majority of which cater for foreign tourists. Two of the better known restaurants are Sura Dacilor (The Dacians’ Barn) and Coliba Haiducilor (The Outlaws’ Shack).[citation needed] There is also one nightclub, Capra Neagra (The Chamois), adjacent to a pizza place which plays a mixture of Europop and dance music.

Amongst other attractions in Poiana Brasov visitors can find traditional mulled wine and a pepper spiced alcoholic drink known as tuica as well as other traditional Romanian fare.

This slideshow requires JavaScript.

2 comments on “POIANA BRASOV – oaza de lux la inaltime ~ POIANA BRASOV – high luxury resort |www.welcome2romania.wordpress.com

  1. Pingback: Poiana Brasov – oasis of luxury on mountain height – Hotel Alpin Blog

  2. Pingback: POIANA BRASOV – oaza de lux la inaltime – Hotel Alpin Blog

Leave a comment