Templul misterios unde dorintele se implinesc: Sinca Veche ~ Sinca Veche – Temple of Wishes~|www.welcome2romania.wordpress.com


Sinca Veche este un sat compact romanesc din stravechea si frumoasa Tara a Fagarasului. Primele dovezi despre existenta lui sunt din secolul al Xii-lea. De aici a plecat familia ilustrului Gheorghe Sincai, marele istoric si filolog roman. In aceasta zona sunt numeroase vestigii arheologice, marea lor majoritate ramase nedezgropate. Printre enigmele acestei zone figureaza si “Manastirea Sapata in Piatra” sau “Templul de la Sinca Veche”.

Sinca Veche are o istorie cu totul deosebita. In preajma anului 1700, in perimetrul acestei comune au existat cinci manastiri, cand in toata comunitatea vietuiau abia cateva sute de suflete. Cele cinci manastiri crestin-ortodoxe – patru din lemn si una sapata in stanca – sunt, se pare, expresia unui curent spiritual care a cuprins acest spatiu in urma cu trei secole.

In istoria acestui sat exista si un moment de un dramatism aparte. In anul 1762, cand din ordinul Mariei Tereza a fost infiintat Regimentul I de granita, locuitorilor satului li s-a cerut sa paraseasca religia ortodoxa. Atunci s-a petrecut un lucru uimitor, care demonstreaza credinta acelor oameni, el ramanand consemnat de istoricii vremii: “Populatia, aproape in majoritate, nevrand sa primeasca armele de graniceri si trecerea la uniti, decat sa-si lepede credinta, a preferat sa se retraga in padurea de miazazi, pe la colibele ce le avea in diferite puncte din partea aceea. Treptat, apoi, refugiatii si-au construit locuinte statornice, intemeind o noua comunitate, sub numele de Sinca Noua”.


Istorie si Mister

În stravechea tara a Fagarasului, la câtiva kilometri de Persani, între orasele Brasov si Fagaras, se afla satul Sinca Veche. Aici îsi au radacinile Gheorghe Sincai – marele istoric si filolog român, Nicolae Balan – mitropolitul Ardealului si Ion Vulcan – cel care a publicat primele poezii ale lui Eminescu.

La aproximativ doi kilometri de aceasta localitate ascunsa printre dealuri împadurite, într-o zona cu numeroase vestigii arheologice, multe ramase nedezgropate, dainuieste un loc plin de mistere: TEMPLUL DORINTELOR. Mai este cunoscut si sub denumirile de “Templul Ursitelor”, “Grota de la Sinca Veche”, “Manastirea Sapata în Stânca” sau “Templul Extrate-restrilor”. Grota este ascunsa în mijlocul unei paduri în care creste o vegetatie abundenta, semn al unei energii puternic pozitive.

Drumul spre templu este marcat de o cruce construita recent care te pune în rezonanta cu vibratia locului. Se merge pe o carare îngusta si în panta, care se opreste în fata unei stânci foarte fragile, plasmuita din gresii de Persani. Niste mâini necunoscute au sapat cinci încaperi cu doua altare si un culoar vertical în forma de trunchi de con prin a carui deschidere se vede cerul.

Din cele mai vechi timpuri localnicii considera acest templu un loc potrivit pentru rugaciune. Legenda spune ca atunci când va asezati sub turnul conic care comunica cu cerul si va doriti ceva, cerinta vi se va împlini daca aveti o inima curata si plina de credinta. Mai întâi, este bine sa va opriti la altarul mare unde, cu ochii îndreptati spre cer, puteti sa va cereti iertare pentru greselile vietii. Apoi treceti în încaperea alaturata, la altarul mic si cu sufletul curat, va rugati la lumina lumânarilor. Aici se afla un alt mister al locului: peretele altarului are inscriptionate un portret despre care se spune ca este al Mântuitorului si doua simboluri care confera unicitate acestui salas – o stea cu sase colturi, hexagrama, cunoscuta sub numele de Steaua lui David sau Pecetea lui Solomon si cercul Yin-Yang, ambele fiind doua simboluri ezoterice, cunoscute în toate scolile de misterii. Care este mesajul adresat oamenilor? Ca acestia detin atât energie Yin/feminina, cât si energie Yang/masculina, iar acestea trebuie sa se uneasca armonios prin iubire, pentru ca doar prin uniunea contrariilor omenirea va deveni ceea ce se doreste din înalt? De ce sunt alaturate aceste inscriptii apartinând unor traditii atât de diferite? Acest chip este oare portretul primului “ursitor” al templului, primul preot, imaginea unui comandant extraterestru sau al Mântuitorului nostru, Domnul Iisus Hristos? “Nimeni nu a putut dezlega misterul. Nici macar specialistii care au venit aici nu au putut explica legatura dintre icoana si cele doua simboluri.” povesteste nea Chifer, ghidul locurilor, care e convins ca e vorba de icoana Domnului Iisus.

Principalele puncte de controversa asupra acestui loc sunt urmatoarele:

• vechimea sa, care este estimata intr-un interval “destul de larg” – intre 250 si… 7000 de ani.

• originea sa: majoritatea cercetatorilor afirma ca este o manastire crestin-ortodoxa, in timp ce entuziastii sustin ca este dacica sau chiar predacica, aducand in sprijinul acestei idei existenta catorva inscriptii ne-crestine de pe unul din peretii altarului.

• modul in care a fost construita – faptul ca are doua altare – ii face pe unii sa creada ca au fost initial doua biserici, care ulterior au fost unite prin surparea unui perete. Existenta celor doua altare intareste convingerea unora ca acest lacas nu a fost sapat de crestini, deoarece nicaieri nu s-a auzit de o biserica cu doua altare.

• unele fenomene bizare care se manifesta in rastimpuri in aceste locuri – cum ar fi aparitia pe pelicula fotografica a unor sfere de lumina in fata pesterii – i-au facut pe amatorii de paranormal sa creada ca toata magia acestui loc este data de o incarcatura energetica aparte. S-a avansat chiar ideea ca aici ar fi unul din celebrele “noduri energetice” despre care se vorbeste in parapsihologie.

La toate acestea, se adauga faptul ca la doar trei kilometri, pe drumeagul de tara care duce spre manastire, se afla un fel de amfiteatru acoperit cu iarba si arbusti. Acest spatiu, aproape perfect circular, este inaltat cu cativa metri fata de relieful inconjurator, are un diametru de circa 20 de metri, iar in interior are un aspect ce nu pare natural – aici existand un fel de terase, ca in interiorul unei cetati sau asezari fortificate. Nici cei mai batrani locuitori ai satului nu isi amintesc de vreo destinatie ceva mai recenta a acelui loc. Sa fie acel “stadion” – acoperit acum cu iarba si tufe de ienupar si paducel – ruinele unei vechi asezari dacice? Exista vreo legatura intre cele doua obiective atat de apropiate unul de celalalt? La toate aceste intrebari nu s-a raspuns deocamdata.

Fenomene Miraculoase

taranii din Sinca Veche sunt convinsi ca Templul este vechi de mii de ani si ca are puteri miraculoase. Batrânii satului spun ca pâna si iarba din jurul Templului Ursitelor ar face minuni. Vacile care pasc aici nasc vitei mai frumosi si mai sanatosi decât celelalte si dau lapte mult mai gras.O batrâna povestea ca “o fetita muta din nastere a grait în apropierea templului”, anuntându-si tatal ca si-a gasit vitele pierdute prin padure:”Sunt aici, tata!”

Deseori în aceasta zona se petrec niste fenomene bizare. O relatare apartinând unui reporter, inclusa în paginile unei publicatii locale, “Monitorul de Brasov”, prezinta comportarea ciudata a camerei de luat vederi care pornea si se oprea din înregistrare dupa bunul ei plac. Vizionând materialul filmat s-au observat imagini pe care cei prezenti nu le vazusera în pestera în momentul filmarii. Pe banda apareau niste sfere de lumina si chiar o silueta învesmântata într-o mantie de culoare închisa, iar în plan îndepartat o mâna de lumina stravezie.

Doamna Tamara M. din Timisoara, povestea ca în timpul rugaciunii a început sa vada sfere luminoase si fiinte de lumina. Fotografiile celor care imortalizeaza locul sunt strabatute de globuri stralucitoare, de halo-uri si de imagini luminoase care nu sunt vizibile cu ochiul liber în momentul fotografierii. Altora li s-a întâmplat sa dispara în intregime imaginile înregistrate, de parca nici nu ar fi existat vreodata. Primarul comunei, dl Radu Munteanu, povestea:” Fratele meu a fotografiat locul, iar pe fotografii au aparut niste pete albicioase, ca niste mingi de lumina…”

Exista multe marturii si despre coruri enigmatice care se aud cântând o muzica celesta, deosebit de frumoasa.

Uneori în preajma acestui asezamânt au loc vindecari miraculoase. Dl Victor Pascu, paznicul locului, spunea aceleasi lucruri incredibile: ” Am carat pamânt din interior, am facut un grilaj si am construit stâlpi de sustinere. în vremea aceea eram bolnav de ulcer. Dupa ce am terminat restaurarea, durerea de stomac ce ma chinuise ani întregi a disparut si m-am vindecat miraculos. Dumnezeu m-a ajutat, iar de atunci am ramas aici, caci mi-am refacut viata.”

Unii specialisti în radiestezie care au facut masuratori spun ca locul degaja un magnetism impresionant si energii foarte puternice, dupa cum rar le-a fost dat sa vada. Constructia perfect izolata si ascunsa de ochii celor din exterior favorizeaza o stare de introspectie si de meditatie întalnita în lacasele de cult.

Pelerinaj la “Templul Ursitelor”

Atrasi de misterul locului aici sosesc oameni din toata tara si din toate colturile lumii. Americani, japonezi, italieni, români din tara Fagarasului sau din toate regiunile tarii, oameni batrâni, bonavi, mame cu copii, tineri în cautare de alinare sau de senzational vin la templul facator de minuni. S-a observat ca dorintele se împlinesc cel mai bine în trei zile din an: de Sfântul Gheorghe, la Lasata Secului de Pasti si la Schimbarea la Fata.

Marturiile unor preoti si fete de rang înalt care au vizitat asezamântul au dus la recunoasterea valorii spirituale a acestuia prin sfintirea lui de catre înalt Preasfintia Sa Antonie Plamadeala, mitropolitul Ardealului.

Dincolo de orice controverse si speculatii, Templul de la Sinca Veche este un loc de reculegere ideal, de un mister si o puritate cu totul aparte.

sursa: http://www.floarea-vietii.ro

*******************************************

Temple of Wishes at Sinca Veche

Sinca VecheA place that has always been triggering controversies, “The Temple of Wishes” to be found at Sinca Veche attracts more and more spiritual researchers, historians, archeologists, speologists, radiesthesists, as well as a great deal of curious-minded people wanting their wishes came true – if we are to listen to the legends being circulated there. ESP phenomena that kept on happening here, all along a great period of time, bear witness to some special energetic charge.

History and Mysteries

The village of Sinca Veche is situated in the ancient Land of Fagaras, some kilometers away from Persani, in between the cities of Brasov and Fagaras. Here we can trace back the origins of Gheorghe Sincai, the great Romanian historian and phylologist, those of Nicolae Balan, Reverend Metropolitan Father of Transylvania, and those of Ion Vulcan, the one that published the very first poems written by Eminescu (the Romanian national poet).

Almost 2 kilometers away from this place that lies hidden amidst some hills covered with forests, you may find, in an area rich in archeological remnants – most of them left unburied – there is a place laden with mysteries, called The Temple of Wishes. Also known under the names of “The Temple of Wishes”, “The Cave at Sinca Veche”, “The Rock Monastery”, “The ET Temple”, this place lies hidden among some forest blessed with abundant vegetation that can be accounted for some powerful positive energies.

The way leading to the tmple is marked by a recently-built cross that adjusts your fields with this place vibration. A narrow slopy path stops short of a quite fragile rock, that has been forged out of Persani grits, where anonymous hands carved five halls with two altars and a vertical passage displaying the form of a conical segment from where one can see the starry firmament of heavens.

From time immemorial the temple has been considered to be suited for prayer. Legend would have it that whatever you wish for with faith and an open heart, when you are standing under the conical tower communicating with the skies, that wish is fulfilled. You must first make a first stop at the great altar and – eyes directed upwards – to ask to be pardoned for your life’s trespasses, then to pass on to the next room, where there is the small altar, where – with an equal spirit – you would pray with a lit up candle. There we have one of this place mysteries: the altar wall has the imprints of the Saviour’s image as well as two unique symbols – a six-pointed star, the hexagramme, aka David’s Star or Salmon’s Seal and the Yin-Yang Circle. These are two symbols known to all mysteries school of esoteric initiation. So what was the aim to be communicated to earthlings? That they are the recipients of Yin energies and Yang energies alike, that these two must harmoniously unite through love and that only through a union of contraries mankind would become what is required of it from above? Why do we have here intertwined inscriptions belonging to such different cultures? Is that image a portrayal of the first local “fortune-teller”, that of the Temple’s Priest, the representation of an ET commander or that of our Saviour Jesus Christ? “No one could solve the mystery. Not even specialists who came here could explain the link existing between the icon and the two symbols” – old Chifer said, one of the local guides who is convinced that this is an icon of our Saviour Jesus Christ.

Miraculous Phenomena

Local people living in Sinca Veche are convinced that the Temple dates back some thousands of years and that it has miraculous powers. The elders of the village say that even the grass growing around the Wishes Temple could work miracles. Cattle grazing here are bearing calves that are healthier and their milk is better than in other parts. An old woman would tell that “a little girl who was born dumb could speak for the first time when near the temple”, letting her father know that his cattle, that were lost in the woods, had been found. “Here they are, father! – said she”.

Strange phenomena had been frequently taking place within this area. Here is a report made and included in the pages of a local newspaper “Monitorul de Brasov”. It is a report telling us of a camera that would go on and off recording at its own will. When the recorded material was seen, images could be found there that any of the people that had been present could not see. The recording displayed some spheres of light and even a silouhette shrouded in a dark-coloured mantle and – in the background – a hand made of translucent light.

A Pilgramage to the “Temple Of Wishes”

Attracted by the mystery of the place here come people from all over the country and from all over the world: Americans, Japanese, Italians, Romanians from the Land of Fagaras or form other regions of this country – sick and old people, mothers with children, young ones seeking refuge and solace or just in search of exotic sensations are coming here, at this miracle-working shrine. It was seen that wishes are more likely to come true on three days over the year: on St. George’s Day, the beginning days of Lent and Transfiguration Day.

The fact that a great deal of priests and higher clergy, after having visiting the site, bore witness to its spiritual value made it that his Most Reverend Antonie Plamadeala, Metropolitan Father of Transylvania consecrated himself the place.

Beyond any controversies and speculations, the Temple at Sinca Veche is an ideal place where one can recollect onesel. It is a place blessed with unequaled mystery and purity.

This slideshow requires JavaScript.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s