FUNDATA – satul cel mai aproape de cer ~ Fundata village – ZERO % pollution- closest place to heaven ~


Fundata este localitatea montana cea mai inalta din Romania (1360 m), situata la o distanta de 40 km de municipiul Brasov, la mijlocul distantei dintre Bran si Rucar. Este locul unde se respira aerul cel mai curat, asa cum o demonstreaza statia de masurare a aerului amplasata in zona si unde Muntii Bucegi si Piatra Craiului strajuiesc cu nadejde satele din comuna: Fundata, Sirnea si Fundatica.

Peisajul aici inseamna cu preponderenta pajisti, fanete, livezi si paduri de molid sau fag, in timp ce terenul arabil este aproape inexistent, reducandu-se la petice de gradina cultivate cu legume. Ca si ocupatie de baza, in aceste sate cresterea animalelor este prioritara, urmata fiind de agroturism.
Astfel, in jurul gospodariilor veti vedea capite cu fan, cai liberi sa pasca linistiti pe o intreaga culme de deal, mioare si vaci ce aduc lapte bun si gras, din care se fac cele mai apreciate produse din zona: casul afumat, branza in burduf de oaie si branza “ascunsa” in coaja de brad, pregatita dupa o reteta traditionala, in asa fel incat sa-i dea arome cu totul aparte, apreciate atat in tara, cat si in strainatate.

Ca si arhitectura, majoritatea caselor localnicilor – unele grupate, iar altele risipite printre dealuri, au fost construite cu materiale traditionale, intre care lemnul este cel mai raspandit. In prezent, casele vechi sunt locuite in special de batranii care au ramas in sat. Majoritatea tinerilor au ales sa plece la oras, pentru alte conditii de viata si pentru un loc de munca bine platit. Unii dintre ei au revenit si au ridicat in sat pensiuni turistice.

Fundata  are niste lucruri unice. In primul rand este localitatea aflata la cea mai mare inaltine din tara. Este si localitatea unde a murit primul roman in primul razboi mondial, pentru ca aceasta localitate era impartita in doua de granita dintre Imperiul Habsburgic si Tarile Romane. Si, nu in ultimul rand, este o statie de masurarea a aerului care a demonstrat ca este cel mai pur aer din Romania.

Cu mai putin de 100 de ani in urma situatiile de viata ale satenilor din Fundata erau destul de bizare, pentru ca erau oameni care aveau casa in Imperiul Habsburgic, iar grajdul animalelor era in Tara Romaneasca. Trebuiau sa treaca de cateva ori pe zi granita pentru a da de mancare la animale, pentru a le face curat si pentru a se intoarce inapoi acasa.

Biserica veche din Fundatica
Aceasta a fost ridicata in anul 1843 si este considerata monument istoric. Chiar langa ea, a fost ridicata si o biserica noua, frumos ornamentata. D-na Elena Cojocaru este ingrijitoarea bisericii vechi, ea tinand si cheile. Am intalnit-o chiar la poarta bisericii si am rugat-o sa ne deschida pentru a o vizita.
In interior, peretii batrani ai bisericii sunt decorati cu icoane foarte vechi, ingalbenite de timp si insotite cu tesaturi traditionale ce sunt asezate deasupra. De asemenea, vedem si o sobita pe lemne care, ne spune d-na Elena: „e foarte buna iarna, incalzeste toata biserica”, motiv pentru care in sezonul rece slujbele religioase se muta in biserica veche, fiind mult mai calduroasa.

LEGENDA B I S E R I C I I
Se spune ca un localnic sarac, pe nume Moise Gavenescu, s-a hotarat intr-o buna zi sa treaca muntii Bucegi, doar cu straita cu merinde la el, pentru a ajunge la Ploiesti. Aici, n-a ajuns bine, ca a si dat norocul peste el, intrucat a gasit un butoias plin cu aur. Cu banii obtinuti din vanzarea aurului, in scurt timp si-a deschis o pravalie. Averea lui crestea de la o zi la alta si din dorinta de a-i multumi lui Dumnezeu pentru ca l-a scapat de saracie, s-a intors in Fundatica si a construit o biserica mare si frumoasa.

Photo: Catalin Enache, Mugur Ionescu, Stanica Bostanaru,FlinstoneRo,

Sursa: Revista Satul
**********************************************************************************************************

Fundata is a commune in Brasov County, Transylvania, Romania. It is composed of three villages: Fundata, Fundatica and Sirnea
Fundata is located at 40 km distance from Brasov, between Rucar and Bran, in the Rucar-Bran pass. Practically, it is situated at the highest point of the pass, with an altitude which varies between 1300–1400 meters. It’s considered one of the highest (if not the highest) settlements in Romania.
Fundata is practically surrounded by mountains, being contained by the Bucegi and  Piatra Craiului mountains.


The main economical activity of the people living here was, from ancient times (and still is), the sheep and cow breeding and the milk processing. Nowadays, the tourism is a new and important activity for Fundata.


In World War I, this was the place where the first Romanian soldier died, thus becoming the first war victim, because at that time, Fundata was a border village between the Old Romanian Kingdom and Austria-Hungary and the first skirmishes happened to be here. Some of the old border landmarks are still visible around the area.

In the communist period, Fundata was one of the fewest places in Romania that did not experience collectivization, because it was considered that the land was not suited for the “model” communist farms. That meant that the people kept their lands and their lifestyle, otherwise a rare possibility in a communist country.

Local food and traditions
Fundata is known best for its cheese specialties, namely for the smoked cheese and for the “burduf” cheese wrapped in fir bark. Those types of cheese are specific to this area, and one will be able to find them in the all Rucar-Bran pass. The local holiday is “Nedeea Muntilor”, on July, 20, every year. Basically, is an ancient shepherd fair, where the people from the region met every year in order to sell their products (cheese, animals and so) and of course, to have fun. Today, this is a fair, were you can buy and eat cheese and pastrami, listen to folklore music, etc.

This slideshow requires JavaScript.

Advertisements

3 comments on “FUNDATA – satul cel mai aproape de cer ~ Fundata village – ZERO % pollution- closest place to heaven ~

  1. Pingback: URL

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s