TRANSFAGARASAN – “The best road in the world!” Top Gear team


Transfagarasanul este cea mai celebra sosea a Romaniei, incepand in judetul Arges, in localitatea Arefu si terminandu-se in judetul Sibiu, langa localitatea Cartisoara. Transfagarasanul este mai mult decat o simpla sosea, fiind drumul care ajunge la o altitudine de 2042 de metri, in Caldarea Glaciara Balea. Are doua benzi care se intind pe o lungime de 92 de kilometri.Cum s-a construit
Transfagarasanul a fost contruit intre 1970 si 1974. Poate ca o sumara prezentare in cifre este dificil de urmarit, dar pentru cei care au rabdarea sa o citeasca, merita spus ca la realizarea celor 92 de kilometri de sosea s-au dislocat circa 3 milioane de tone de roca, s-au facut 830 de lucrari transversale si 290.000 de metri cubi de zidarie. Pentru realizarea tunelului Capra – Balea au fost escavati peste 41.000 metri cubi de roca. De asemenea, s-au folosit 20 tone de dinamita, 3.573 tone de ciment, 89 tone de otel beton, 24.000 ancore, 129 tone de plase sudate, 14.200 metri patrati de cofraje, 1.750 metri liniari de tuburi de beton, 4.100 metri liniari de teava, 50 tone de confectii metalice, 6.900 metri cubi de nisip, 6.000 metri cubi de pietris, 3.000 tone de cribluri si 740 de lampi de iluminat.

Dintre cei care au lucrat la construirea Transfagarasanului, pensionari in acest moment, unii mai povestesc cu cate sacrificii s-a facut soseaua care urca la cer. Inainte nu se puteau trece muntii nici macar cu calul. Dar, se spune ca la un moment dat Nicolae Ceausescu, cand inca nu era presedinte la Romaniei, a trecut prin comuna Arefu si i-a venit ideea ca trebuie facuta o sosea care sa taie muntii. In timpul lucrarilor, exact ca si la Vidraru, au murit multi oameni. Din pacate documentele nu au pastrat pentru istorie aceste cifre. Dar cei care au supravietuit spun ca este vorba de sute de jertfe omenesti. Multi dintre cei care au murit nici macar n-au mai fost gasiti prin prapastiile in care au cazut. Se spune la construirea tunelului, minerii care se ocupau cu montarea explozibilului se tineau uni de altii, cate 20 – 30, ca sa nu fie luati de vijelie si aruncati in prapastie.

O poveste care circula din om in om se refera la un calugar pe nume Nectarie. Dupa construirea Transfagarasanului acesta a urcat cu masina, un Trabant, pana la Capra, unde a fost suprins de o avalansa. A lasat masina sub copertina de la Capra iar el s-a aruncat pe zapada, fiind dus de “val”. Se spune ca asa a scapat cu viata, in timp ce masina au gasit-o abia dupa 6 luni cand s-a topit zapada.


Spectaculozitatea peisajului este completata de cateva puncte de atractie.

Winter Park
Numarul de turisti a crescut semnificativ în ultimii ani datorita proiectului de gheata Winter Park.
Daca, în urma cu 6 ani, iarna acest loc de la 2.040 m altitudine era pustiu, din 2006 aceasta zona a început sa fie vizitata din ce în ce mai mult de turisti. Motivul pentru acest fenomen a fost ridicarea unui hotel de gheata construit în apropierea Cabanei Bâlea, singurul din Europa de Est.
Pe lânga hotel mai sunt ridicate si alte obiective de gheata precum: o biserica de gheata si un patinoar.

Lacul glaciar Balea, format in circ glaciar, este o adevarata minune a naturii, ce se intinde intre Defileul Oltului si Poalele Muntilor Piatra Craiului. Lacul Balea atinge o lungime de 360 metri, o latime de 240 metri si o adancime de 11 metri, fiind situat la o altitudine de 2034 metri. Incepand cu anul 1932, atat intreaga suprafata a lacului, cat si cca 180 hectare din jurul sau, au fost declarate rezervatie stiintifica. Trebuie amintit si ca in decursul anului 2006 in apropierea lacului, a fost construit primul hotel de gheata din Europa de Est.

In functie de perioada anului, pe suprafata lacului se pot practica diverse activitati sportive. Si anume, in perioada verii se poate practica canotajul, iar pe parcursul iernii, cand apa ingheata, se poate patina, se joaca curling sau hokey.

Cascada Balea o alta minunatie a naturii, este situate in Muntii Fagaras, reprezantand una dintre cele mai renumite cascade din Romania. Cascada Balea se situeaza la o altitudine de 1234 metri, iar apa curge de la o inaltime de 68 metri.

Pe parcusul iernii, de la Cascada se poate cobori cu schiurile. Vara se poate ajunge cu masina, iar in restul perioadelor cu telecabina.

Cetatea Poienari, este recunoscuta ca fiind una dintre resedintele lui Vlad Tepes ( Dracula ), o mare fortareata construita in calea invadatorilor otomani. Fiind situate pe un varf de munte, de la ruinele cetatii se observa o imagine panoramica cu Barajul Vidraru si Muntii Fagaras. Pentru a vizita aceasta cetate este necesara parcurgerea unui drum cu peste 1000 de trepte.

Barajul Vidraru a fost construit intre anii 1961 si 1966, iar pentru realizarea lui s-au facut mari sacrificii, fiind circa 80 de decedati. La finalizarea construirii barajului, acesta se clasa pe locul 5 in Europa si pe locul 9 in lume. Turistii pot ajunge la baraj prin partea estica a lacului Vidraru, pe un drum ce urca pana la Balea. Prin partea stanga a barajului se poate ajunge la depresiunea Cumpana. Un alt obiectiv turistic in zona il reprezinta platforma Belvedere, de unde se poate admira frumusetea captivanta a locului.

Pe muntele Plesa se afla faimoasa statuie a lui Prometeu cu fulgerul in mana, un simbol al electricitatii. La doar cateva sute de metri de baraj turistii pot merge la “Casa Argeseana” si la debarcaderul unde se practica curse de agreement cu vaporasul.

Doritorii de senzatii tari pot practica bungee jumping, la baraj fiind amenajata cea mai mai inalta pista de lansare.

Lacul Vidraru este un lac de acumulare, avand 465 milioane metri cubi de apa, cu o lungime de 10,3 km si o latime de 2,2 km, cumuland astfel o suprafata totala de 870 de hectare si adancime maxima de 155 metri. In subteran se afla amplasata centrala electrica, in masivul Cetatuia, la o adancime de 104 metri si care poate asigura o productie de energie anuala de 400 GWh.

Reportaj Top Gear pe Transfagarasan

Acest reportaj este unul dintre putine filme gasite pe Internet, care sa arate la o rezolutie buna, splendoarea Transfagarasanului. Asadar, va invitam sa vizualizati si acest reportaj in care sunt prezentate trei masini frumoase ce ruleaza pe Transfagarasan.

Top Gear – Transfagarasan

Sursa: http://www.romaniaturistica.ro

Multumiri pentru fotografii: Adrian Cherciu; Ana Maria Nitu; Bogdan Ioan; Ovidiu H; Horia Varlan; Claudiu Presacan, Claus Neaga; Craciun, Bogdan Tomescu; Sebastian Stoica; Radu Bogza; Valentin Dontov; Marius Mihaescu; János Rusiczki; Sorina B; Sorin_bass; 6s9kdu; cdorob; Greg; cmy_26;
vxside; Wikipedia

********************************************************************************************

If we had to put it in just a few words, than the Transfagarasan (DN 7C) is just the road that passes through Fagaras Mountains (the highest mountains in Romania – Moldoveanu peak – 2544 meters) and that connects Walachia and Transylvania. But in fact Transfagarasan road is more than that. It is the road that climbs to the highest altitude in Romania, 2042 meters, in the Glacial Hollow Balea.

It has two traffic lanes of 92 kilometers long. Because of the countless turns, the average speed is maximum 40 km per hour. Along this route there are 27 viaducts and bridges, and the longest road tunnel in Romania – 887 meters, that passes through Paltin Mountains, from Capra to Balea Lake. The ventilation of the tunnel is made naturally, thanks to the extremely powerful currents. The traffic lane inside the unlighted tunnel is only 6 meters wide and there is a one meter broad pavement.

Transfagarasan road.
Tourists who would like to “venture” on the Transfagarasan Road are advised to climb it from South to the North. Romania’s most famous road runs from Arefu village (at km 61 of DN7C) in the county of Arges, to the county of Sibiu, somewhere near Cartisoara village (at the crossroad with DN1).

The landscape is fantastic, and the differences of altitude and the curves represent a challenge for both cars and drivers. Unfortunately, because of the weather conditions, Transfagarasan Road is opened for only a few months every year, usually from July until October.
The most important tourist attractions are Vidraru Lake and Vidraru Dam, which is one of the greatest in Europe, then Poenari Fortress (built in the time of Vlad Tepes), Balea Glacial Lake and Balea Waterfall.

How it bas built

Transfagarasan was built between 1970 and 1974. A brief presentation with numbers might be difficult to follow, but for those who have the patience to read it is worth saying that about 3 million tones of hard rocks were dislocated, 830 transverse works and 290 000 cubic meters of masonry were made for building those 92 kilometers of road. For building the Capra – Balea Tunnel there were excavated over 41 000 cubic meters of rocks. There were also used 20 tones of dynamite, 3 573 tones of cement, 89 tones of concrete steel, 24 000 of anchors, 129 tones of brazed nets, 14 200 square meters of encasements, 1750 meters of concrete tubes, 4 100 meters of pipes, 50 tones of metal composites, 6 900 cubic meters of grit, 6000 cubic meters of gravel, 3 000 tones of crushed rocks and 740 lighting lamps.

Tunnel on the Transfagarasan road.
Some of those who worked at the construction of Transfagarasan, nowadays retired, speak about the sacrifices that were made for the road that leads to the sky. Before its construction, it was impossible to cross the mountains, not even on horseback. But it is said that once, before becoming president, Nicolae Ceausescu stopped by Arefu village and the idea of a road that passed through the mountains crossed his mind. During the construction a lot of men lost their lives, like in Vidraru’s case. Unfortunately the documents didn’t keep these numbers. But the survivors say that it is about a hundred of human sacrifices. Many of those who died weren’t even found in the precipices in which they had fallen. It is also said that when the tunnel was built, the miners who were in charge with the planting of the explosive were hanging on each other, in groups of 20 or 30, not to be thrown by the strong wind into the precipice.

A story that has been spreading from mouth to mouth refers to a monk named Nectarie. After the construction of the Transfagarasan road, he climbed it by his car, a Trabant, up to Capra, where he was caught by an avalanche. He left the car at Capra, and he threw himself on the snow, being carried by the “wave”. It is said that he remained alive, while his car was found after 6 months, when the snow melt away.

Balea Waterfall, located in the Fagaras Mountains, is one of the most famous waterfalls in Romania, is at an altitude of 1234 meters and the water falls from 68 meters.

Balea Glacial Lake is a real monument of nature (formed in a glacial circus), is 360 meters long, 240 meters broad and 11 meters depth. Situated at 2 034 meters of altitude, the lake is between the Defileul Oltului (Olt Canyon) and the foot of Piatra Craiului Mountains. It is accessible by car during the summer, and the rest of the year by a cable car from the “Balea Cascada” chalet.
Since 1932, the lake and about 180 hectare of land around it were declared scientific reservation. It must also be mentioned the fact that the first ice hotel in Eastern Europe was built near the lake in 2006.

Balea Lake Chalet and Balea Glacial Lake are located at an altitude of 2034 meters.
On summer one can practice boating on the lake, while on winter one can skate, play hockey or curling on the frozen surface of the lake. One can also climb down from the Waterfall by skiing, on a 10 kilometers route with a 600 meters difference of altitude.

Poenari Castle is the Fortress where Dracula’s Legend started, or, more precisely, the castle where Vlad Tepes has lived (it was known also as “Cetatea lui Negru Voda” or “Cetatea lui Tepes Voda”), on the Arges River Valey, close to Fagaras Mountains. The ruined castle is a worldwide attraction, not extensive in size, which stands on a cliff from Fagaras Mountains (860 metters altitude), on the right side of the DN7C (Transfagarasean Road) Pitesti – Curtea de Arges – Vidraru. Some Romanians named the trail ” The great Romanian Wall”, and there is a manageable walk up until the ruins, but need to climb many steps (1480) to reach it.

The Hotel of Ice and Winter Park – Built from ice from a glacial lake. Since 2005 every winter the Hotel of Ice in the Fagaras Mountains is rebuilt, namely from the materials offered by nature: huge blocks of ice, cut and removed directly from the glacial Lake Balea are used to raise the walls, the snow gathered across the mountain slopes, is used for fixing the ice bricks and for finishing the walls.

Source: http://www.romanianmonasteries.org

Thanks for the amazing photos to: Adrian Cherciu; Ana Maria Nitu; Bogdan Ioan; Ovidiu H; Horia Varlan; Claudiu Presacan, Claus Neaga; Craciun, Bogdan Tomescu; Sebastian Stoica; Radu Bogza; Valentin Dontov; Marius Mihaescu; János Rusiczki; Sorina B; Sorin_bass; 6s9kdu; cdorob; Greg; cmy_26;
vxside; Wikipedia

TOP GEAR team on Transfagarasan – "The best road in the world!” –

This slideshow requires JavaScript.

4 comments on “TRANSFAGARASAN – “The best road in the world!” Top Gear team

  1. Pingback: Cei din urma VOR FI CEI DINTAI? Cateva chestii despre ULTIMELE BLOGURI din ZELIST! « Once a student, always a student! – CEL MAI MINUNAT BLOG!

    • Multumim frumos pentru cuvintele frumoase si ne bucuram sa vedem ca munca noastra este apreiata.Felicitarile pentru toate aceste imagini merg in totalitate catre fotografii care au reusit sa surprinda Romania asa cum este ea, minunata ! Bine ati venit alaturi de noi si hai sa aratam lumii cat de frumos este acest colt de lume !

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s